Museokahvila Lottakanttiini sai Gluteenittoman palvelun merkin

Keliakialiitto on myöntänyt Gluteenittoman palvelun merkin museokahvila Lottakanttiinille. Nostalginen kahvila sijaitsee Tuusulan Rantatiellä.

Lottakanttiinin koekeittiössä tutkitaan 1930-luvun reseptiikkaa, ja parhaista resepteistä jalostetaan kahvilaan omat tuotteet.

Meillä on tarjolla muun muassa kahvin vastiketta ja korviketta, kotijäätelöä, itsetehtyjä mehuja ja sesongin parhaista raaka-aineista valmistettuja tavanomaisia ja gluteenittomia leivonnaisia. Valikoimasta löytyy aina myös gluteeniton keittolounas ja salaattipöytä, sanoo kanttiinin vastaava Susanna Hietanen.

Lottakanttiinissa ylläpidetään ja vaalitaan lähes satavuotista kanttiiniperinnettä, joka välittyy museokahvilan miljööstä, musiikista ja tuotteista.

Yksi suosituimmista gluteenittomista leivonnaisistamme on suussa sulava unelmakääretorttu. Syksyllä kääretortussa maistuvat omena ja vanilja, joulua lähestyttäessä luumu ja kaneli, ja taas keväällä nautitaan sitruunan raikkaasta mausta.

Kahvilasta saa suolaisina gluteenittomina muun muassa liha- ja kasvispiirakoita, joiden maun moni suomalainen muistaa jo lapsuudestaan.

”Merkillisiä” yrityksiä on jo 15

Gluteenittoman palvelun merkki on nyt Suomessa 15 yrityksellä. Merkin käyttöoikeutta voivat hakea gluteenittomia palveluita tarjoavat yritykset, kuten esimerkiksi kahvilat, ravintolat ja leipomomyymälät. Merkki on luvanvarainen ja sen käyttöoikeuden myöntää Keliakialiitto.

Keliakialiitto on kehittänyt Gluteenittoman palvelun merkin helpottamaan gluteenitonta ruokailua kodin ulkopuolella.

Merkin saaneita yrityksiä on eri puolella maatamme, mikä on hienoa. Merkin avulla asiakas voi valita yrityksen, joka tarjoaa turvallisesti gluteenittomia palveluita. Yritys puolestaan voi merkin avulla kertoa omasta osaamisestaan ja erottautua kilpailijoista, kertoo markkinoinnin ja varainhankinnan asiantuntija Marjo Jokinen Keliakialiitosta.

Kuva Museokahvila Lottakanttiini.

Gluteenittomuuden oltava kunnossa

Merkin saadakseen yrityksen on suoritettava Keliakialiiton koulutus ja todistettava osaamisensa gluteenittomuudesta. Gluteenittomuuden toteutuminen yrityksessä käydään yhdessä yrityksen kanssa huolellisesti läpi.

Gluteenittoman palvelun merkin voi saada vain sellainen yritys, jossa gluteenittomuus on kunnossa. Käytännössä tämä tarkoittaa tarkkuutta jokaisessa valmistusvaiheessa ja tarjoilussa. Kaiken tarjottavan ei kuitenkaan tarvitse olla gluteenitonta, toteaa Jokinen.

Keliakialiitto järjestää hotelli-, ravintola- ja kahvila-alan ammattilaisille verkkokoulutuksia ja webinaareja. Koulutus on yksi osa Gluteenittoman palvelun merkin hakuprosessia.

Gluteenittoman palvelun merkki on näillä yrityksillä: Cafe Rovaniemi (Rovaniemi), Pella´s café (Tampere), Geisarinna (Kotka), Porokylän leipomon Kahvila-leipomomyymälä (Nurmes), Raw’n More (Helsinki), Luomuravintola Timjami (Tampere), Norlandia Tampere Hotel (Tampere), Happy Waffle (Helsinki), Lepolan Talo (Hausjärvi), Amandis (Naantali), Dois Amores (Hämeenlinna), Wivi’s (Turku), Sarrit (Inari), Restaurant Aurora Holidays (Utsjoki) ja museokahvila Lottakanttiini (Tuusula).

Kaikki merkin saaneet yritykset löytyvät Keliakialiiton verkkosivuilta.