Vuoden 2021 keliakiatutkija Juha Taavela: Keliaakikkojen ja gluteeniherkkien määrä kasvaa Suomessa jatkuvasti

Keliakialiitto palkitsi Tampereen yliopiston Keliakiatutkimuskeskuksessa ja Tampereen yliopistollisessa sairaalassa työskentelevän LT Juha Taavelan Vuoden 2021 keliakiatutkijana. Vuosittain jaettavan tunnustuspalkinnon arvo on 1000 euroa. 


Teksti: Kaisa Järvelä, viestinnän asiantuntija, kuvat: Emil Bobyrev

Sisätautilääkäriksi erikoistuva lääketieteen tohtori Juha Taavela tekee Tampereen yliopiston Keliakiatutkimuskeskuksessa tutkimusta laaja-alaisesti keliakiasta ja erityisesti keliakiaan liittymättömästä gluteeniherkkyydestä.  

Keliakialiiton toiminnanjohtaja Niina Puronurmi ojensi Juha Taavelalle Vuoden keliakiatutkijan kunniakirjan ja kukat Keliakialiiton toimistolla.

Taavela pohtii, onko keliakiasta tulossa jo kansansairaus. Julkaisemattomien tulosten perusteella sitä näyttäisi sairastavan jo 2,5 prosenttia suomalaisista. Diagnoosien määrä on kasvanut 2000-luvulla selvästi, ja ainakin lievä kasvu näyttää jatkuvan edelleen. 

Myös gluteeniherkkien määrä on 2000-luvulla moninkertaistunut. Taavela kertoo, että alustavien tulosten perusteella gluteenitonta ruokavaliota noudattaa ilman keliakiaa tällä hetkellä noin prosentti suomalaisista. 

– Vielä emme tiedä, mistä gluteeniherkkyydessä on kyse tai onko se varsinainen sairaus. Jostain syystä osa ihmisistä kuitenkin saa gluteenia sisältävistä viljoista oireita, vaikka heillä ei ole keliakiaa, hän pohtii. 

”Lääkkeelle varmasti kysyntää” 

Taavela kehitti väitöstyössään keliakian suolivaurioon mittareita, joita käytetään nyt hyväksi esimerkiksi keliakian uusissa lääketutkimuksissa.  

Taavela on mukana myös kansainvälisessä tutkimusryhmässä, jonka lupaava keliakialääkeaihio nousi otsikoihin viime kesänä. Maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen läpimurron jälkeen lääkkeen jatkotutkimukset jatkuvat jo eri puolilla Suomea. 

Taavela tietää, että suurin osa suomalaisista keliaakikoista onnistuu hoitamaan itseään gluteenittomalla ruokavaliolla hyvin. Hän uskoo silti, että hoitoa tukevalle lääkkeelle olisi täälläkin kysyntää. 

– Osa keliaakikoista oireilee gluteenittomasta ruokavaliosta huolimatta, ja osa saa gluteenille altistumisesta todella voimakkaita oireita, hän kertoo. 

Lupaavan lääkeaihion kehittäneen saksalaisfirman lisäksi keliakialääkettä yrittää kehittää maailmalla kovaa vauhtia myös moni muu yritys. Taavela uskookin, että on vain ajankysymys, milloin markkinoille saadaan toimiva keliakialääke. 

Vuoden keliakiatutkijan tittelin Juha Taavela ottaa kiitollisuudella vastaan. 

– Palkinto on mennyt aiempina vuosina isoille nimille. 

 

  

Juha Taavela 

  • Kotoisin Porista, asuu ja työskentelee Tampereella. 
  • Lääketieteen lisensiaatti 2015, Tampereen yliopisto 
  • Lääketieteen tohtori 2016, Tampereen yliopisto 
  • Erikoistuu parhaillaan sisätautilääkäriksi Tampereen yliopistossa ja Taysissa. 
  • Työskentelee postdoc-tutkijana Tampereen yliopiston Keliakiatutkimuskeskuksessa. 
  • 19 kansainvälistä alkuperäisjulkaisua, 4 katsausartikkelia. 
  • Keliakialiiton tieteellisen asiantuntijaneuvoston jäsen.  

  

Vuoden keliakiatutkija -palkinto 

  • Keliakialiitto palkitsee vuosittain yhden ansioituneen keliakiatutkijan Vuoden keliakiatutkija -palkinnolla. 
  • Palkinnon arvo on 1000 euroa ja se rahoitetaan Keliakialiiton tutkimusrahastosta, joka on kerätty lahjoitus- ja testamenttivaroin. 
  • Valinnan tekee Keliakialiiton hallitus.