Vapaaehtoisten koulutukset

Keliakialiitto järjestää vapaaehtoisilleen ja vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille vuosittain useita kursseja ja koulutustapahtumia. Tällä sivulla voit tutustua vapaaehtoisille suunnattuun koulutustarjontaamme.

Mikäli et ole vielä mukana vapaaehtoistoiminnassamme ota yhteyttä meihin sähköpostilla tai kysy paikallisesta keliakiayhdistyksestä vapaaehtoisten tarpeesta. Voit myös aloittaa vuosittain järjestettävästä Askeleet vapaaehtoisuuteen -verkkokurssista.

 

(Huomaathan, että Keliakialiiton järjestämät sopeutumisvalmennuskurssit eivät ole täällä, vaan löytyvät Sopeutumisvalmennuskurssit-välilehdeltä).

Yhteistyössä 

 

Vapaaehtoisten webinaarit - Neuvontaa ja vinkkejä keliakiayhteisön aktiiveille 

Webinaareihin tulee ilmoittautua verkkolomakkeen (webropol) kautta viimeistään webinaaripäivänä klo 12 mennessä. 

Kaikissa webinaareissamme on varattu aikaa kysymyksille ja keskustelulle. Webinaarit tallennetaan mainittuja poikkeuksia lukuunottamatta.

Tammikuu
Tiistaina 25.1.2022 klo 17:30–19.00. Uuden hallituksen jäsenen perehdytys,
puhujana Keliakialiiton vapaaehtoistoiminnan asiantuntija Minnaleena Ollanketo.

Webinaarissa johdatellaan uudet toimijat Keliakialiiton ja keliakiayhdistysten toimintaan. Webinaari sopii kaikille uusille hallitustoimijoille.

Ilmoittautuminen

Helmikuu
Torstaina 10.2.2022 klo 17:30–19.00. Keliakialiiton strategia työvälineeksi,
puhujana Keliakialiiton kehittämis- ja seurantapäällikkö Sanna Arnala.

Webinaarissa käydään läpi käytännönläheisesti Keliakialiiton uutta strategiaa. Pohdimme yhdessä sitä, miten yhdistykset voivat ottaa huomioon strategian omassa toiminnassaan. 

Ilmoittautuminen

Maaliskuu
Torstaina 17.3.2022, klo 17:30–19.00. Johdanto syksyn keliakiaviikkoon – teema ja materiaalit
, puhujana Keliakialiiton vapaaehtoistoiminnan asiantuntija Marjo Aspegren.

Käymme läpi vuoden 2022 Keliakiaviikon teemaa ja ideoimme yhdessä viikon toteutusta. Samalla kerromme tulevan kampanjan materiaaleista ja puhutaan viestinnästä. Keliakiaviikon kampanjatapahtumia on toteutettu vuosittain kymmenillä paikkakunnilla ja se tuo yhteen keliakiayhdistykset ja Keliakialiiton kampanjoimaan.

Ilmoittautuminen

Huhtikuu
Keskiviikkona 20.4.2022, klo 17:30–19.00. Tehokas markkinointi somessa,
puhujana Keliakialiiton viestinnän asiantuntija Kaisa Järvelä

Webinaarissa käsitellään sitä, miten yhdistys voi tavoittaa jäseniään sosiaalisessa mediassa esimerkiksi yhdistyksen tapahtumiin. Jaamme vinkkejä siihen mitä kannattaa ottaa huomioon, että viesti huomataan somen uutistulvassa.  Webinaaria ei tallenneta.

Ilmoittautuminen

Toukokuu
Tiistaina 24.5.2022, klo 17:30–19.00. Yhdistyksen arkistointi – mitä pitää tietää
, puhuja ilmoitetaan myöhemmin.
Webinaarissa käsitellään sitä, mitä yhdistyksen pitää ottaa huomioon asiakirjojen arkistonnissa. Illassa käsitellään myös arkistoinnin siirtämistä sähköiseen muotoon.

Ilmoittautuminen

Syksyn 2021 webinaariohjelma: pyydä tallenteita sähköpostilla

Maanantai 29.11 klo 17.30–19.00. Vapaaehtoinen on ykkönen, kouluttajana vapaaehtoisten työnohjaaja ja kouluttaja Anne Laimio.

Webinaarissa paneudutaan vapaaehtoisten hyvinvointiin. Mistä ammentaa voimia vapaaehtoistehtävässä? Mikä auttaa jaksamaan? Webinaarissa varattu aikaa  keskustelulle ja yhteiselle pohdinnalle.

Tiistai 16.11. klo 17.30-19.00. Tietoturvallisesti yhdistyksessä, kouluttajana tietoturva-asiantuntija Anu Laitila, KyberVPK.

Mitä on tietoturva, entä kyberturvallisuus? Mikä ihmeen kybersää?

Webinaarissa kuulet pähkinänkuoressa tietoturvasta ja kyberturvallisuudesta. Lisäksi perehdytään myös kybersäähän eli ajankohtaisiin tietoturvailmiöihin ja -uhkiin. Saat myös tietoturvavinkkejä arkeesi. Webinaarissa on varattu aikaa myös kysymyksille ja keskusteluun. Webinaari tallennetaan. 

Torstai 14.10. klo17.30-19.00, Kokoustekniikka haltuun, puhujana järjestöasiantuntija Ahto Harmo.

Webinaarissa käydään läpi kokoustekniikkaa, kuten kokouksen runko, käsittelyjärjestys, virkailijat tehtävineen ja kokouskieli. Tutustutaan myös erilaisiin kokouksiin ja erilaisten osallistujien huomioimiseen sekä kokouksen valmisteluun ja kokousmateriaaleihin. 

Keskiviikko 15.9. klo 17.30-19.00, Keliakiayhdistysten yhteistyökuviot OLKA-toiminnan kanssa, puhujana asiantuntija Kaisa Kauhanen, Ejy ry ja OLKA.

Tule kuulemaan miten yhdistyksesi voi tarjota tukea sairaalassa potilaille sekä tehdä muuta yhteistyöstä OLKA-toiminnan merkeissä. Kuulet myös uudesta vertaistukea tarjoavasta toimintaympäristöstä, vertaistukisovelluksesta.

 

Lisätiedot 

Vapaaehtoistoiminnan asiantuntijat, vapaaehtoistoiminta@keliakialiitto.fi

Yhdistysten verkkosivujen päivittäminen -työpajat

Tämä kuudesta työpajasta koostuva kokonaisuus on matalan kynnyksen mahdollisuus opetella Yhdistysavaimella tuotettujen verkkosivujen päivittämistä. Lähes kaikilla Keliakiayhdistyksillä on Yhdistysavaimella tuotetut verkkosivut. Yhdistysavain on tarjonnut uutta, helppokäyttöisempää ja ilmeeltään raikkaampaa versiota jo vuodesta 2018. Keliakialiitto tarjoaa keliakiayhdistyksille valmiin ulkoasupohjan tähän uuteen versioon. Yhdistysten tarvitsee enää ottaa uusi versio käyttöön ja miettiä, mitä sisältöä sinne haluaa. 

Työpajat etenevät vaihe vaiheelta. Ensimmäisellä kerralla siirrytään uuteen pohjaan ja katsotaan, millaisia ominaisuuksia se sisältää. Tahti on rauhallinen, jotta kaikki pysyvät mukana. Lopuissa työpajoissa käsitellään aina yhtä teemaa kerrallaan. Näin jää aikaa omaksua asioita ja aikaa harjoitella itsenäisesti työpajojen välillä. Kun tammikuussa 2022 viimeinen työpaja on ohi, ovat yhdistyksen uudet verkkosivut valmiit julkaistavaksi. Tähän asti vanhat verkkosivut pysyvät toiminnassa ja muokkausta voi tehdä pikku hiljaa vanhojen sivujen taustalla.

Mitä? Verkkosivutyöpajat (6 kpl)

Missä? Verkossa (Zoom-ohjelmalla)

Milloin? 1.11.202118.1.2022 (ks. viereinen aikataulu)

Mitä tarvitsen? Tietokoneen ja halutessasi mobiililaitteen rinnalle. Lisäksi yhdistyksen verkkosivuille pääkäyttäjätunnukset ja salasanan. (Huom! Selvitä tunnukset jo hyvissä ajoin ennen koulutusta.)

Työpajat vetää Nettitiimin yhdistysavainkonkari Janne Käenniemi. Mukana on aina myös joku Keliakialiiton vapaaehtoistoiminnan asiantuntija.

Ilmoittaudu mukaan kolutukseen Nettitiimin verkkosivuilla. Samalla lomakkeella ilmoittaudutaan kaikkiin työpajoihin. Saat kutsut jokaiseen työpajaan mutta voit itse valita, mihin niistä osallistut.

Ilmoittaudu tästä.

Yhdistyskehittäjä-verkkokoulutus

Oletko mukana yhdistystoiminnassa? Haluatko vahvistaa osaamistasi yhdistystoiminnan toteuttajana ja kehittäjänä?

Yhdistyskehittäjä-koulutuksessa tarkastellaan hallitustyöskentelyä vuorovaikutuksen ja ilmapiirin näkökulmista. Kuinka edistää motivoivaa ja innostavaa toimintakulttuuria? Miten luoda kiinnostavia toimintamahdollisuuksia, hankkia uusia jäsenia ja pitää huolta nykyisistä? Koulutuksessa luodaan myös katsaus työnjakoon, ryhmäytymiseen, jaksamiseen ja sitoutumiseen. Pääset myös verkostoitumaan muiden yhdistyskehittäjien kanssan! Koulutuksen laajuus on 2 opintopistettä ja se toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Siviksen sekä Diabetes- ja Hengitysliiton kanssa.

Missä? Verkossa – voit osallistua omalla tietokoneellasi asuinpaikasta riippumatta!

Milloin? 31.1.–20.3.2022, kesto 7 viikkoa.

Kenelle? Koulutus soveltuu kaikille yhdistystoimijoille, jotka haluavat kehittää ja ryhdistää oman yhdistyksen toimintaa.

Ilmoittaudu koulutukseen tästä!

Koulutus sisältää webinaaritapaamisia 2-3, itsenäistä työskentelyä, työkaluja ja menetelmiä, oppimistehtäviä sekä keskusteluja muiden osallistujien kanssa. Webinaaritapaamisten ajankohdat: ke 2.2. klo 17.30-19, to 17.2. klo 17.30-19 sekä ti 15.3. klo 17.30-19.

Koulutuksen teemat

 1. Ennakkotehtävä ja aloituswebinaari.
 2. Toimiva yhdistyshallinto: Hyvä hallintotapa ja yhdistyksen säännöt. Innostava toimintakulttuuri.
 3. Motivoiva hallitustyöskentely: Luottamushenkilöiden välinen työnjako, hyvä ilmapiiri ja vuorovaikutus. Väliwebinaari.
 4. Yhdistyksen vuosi: Vuoden sääntömääräisetn asiat, toiminnan toteuttaminen sekä muutoksessa mukana pysyminen.
 5. Sujuva jäsentoiminta: Miten hankintaan uusia jäseniä ja pidetään huolta nykyisistä? Jäsenpolut ja jäsenviestintä.
 6. Vaikuttavuus ja arviointi yhdistyksessä: Mitä, miksi, miten? Tavoitteet ja mittarit sekä tiedon keräämisen tapoja. Arvioinnin tulosten hyödynnettävys käytännössä.
 7. Lopputehtävä ja päätöswebinaari: Näin kehitän ja ryhdistän yhdistyksen toimintaan.

 

Askeleet vapaaehtoisuuteen

Oletko joskus pohtinut, voisiko vapaaehtoistoiminta olla sinua varten? Kiinnostaako sinua gluteenittomien tapahtumien tai tempausten järjestäminen? Haluaisitko vaikuttaa gluteenittomien tuotteiden ja palveluiden saatavuuteen paikkakunnallasi? Haluaisitko jakaa kokemuksiasi muiden gluteenitonta ruokavaliota noudattavien kanssa?

Keliakialiitto tarjoaa vuosittain uusille vapaaehtoisille ja vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille verkkokurssin, jonka aikana käydään läpi vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia, Keliakialiiton ja keliakiayhdistysten toimintaa, ohjataan tunnistamaan omia vahvuuksia ja löytämään kiinnostavia vapaaehtoisuuden paikkoja.

Missä? Verkossa – voit osallistua omalla tietokoneellasi asuinpaikasta riippumatta!

Milloin? 21.3.-1.5.2022.

Kenelle? Vapaaehtoistehtävistä kiinnostuneet sekä uudet vapaaehtoiset Keliakialiiton ja keliakiayhdistysten toiminnassa.

Mitä? Kurssin aikana käydään läpi vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia, Keliakialiiton ja keliakiayhdistysten toimintaa, ohjataan tunnistamaan omia vahvuuksia ja löytämään kiinnostavia ja itselle sopivia vapaaehtoisuuden paikkoja.

Miten? Kyseessä on ohjattu verkkokurssi. Kurssiin kuuluu viikoittaisia oppimistehtäviä, itsenäistä työskentelyä oppimisalustalla sekä verkon kautta pidettävät virtuaaliopetuskerrat (opetus alkaa aina klo 17.30 ja päättyy klo 19.00). Virtuaaliopetuskerrat pidetään ke 23.3., to 7.4. ja to 28.4. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa ja osallistujat saavat kurssista yhden opintopisteen.

Ilmoittaudu koulutukseen tästä

Ilmoittautumiset viimeistään 11.3. mennessä.

Keliakiayhdistyksistä löytyy monenlaisia toiminnan paikkoja aina vertaistukitoiminnasta gluteenittomien leivontailtojen järjestämiseen ja yhteisten retkien suunnittelusta yhdistysten hallitustoimiin.

Askeleet vapaaehtoisuuteen-verkkokurssi tarjoaa helpon tavan tutustua vapaaehtoistoimintaan keliakiayhteisön parissa ja lähteä mukaan. Verkkokurssille osallistuminen onnistuu omalla tietokoneella vaikkapa kotisohvalta.

Ilmoittautumisen yhteydessä saat tarkennetun kurssiohjelman. Uudet kurssimateriaalit avautuvat viikoittain kurssialustalla. Suurimman osan kurssin tehtävistä voit suorittaa itsenäisesti kurssiviikon aikana. Kurssiin sisältyy kolme vuorovaikutteista virtuaaliopetuskertaa. Toivomme, että osallistujat pääsevät mukaan näille kerroille. Kysythän tarvittaessa lisätietoja!

Kurssi toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa ja se on yhden opintopisteen laajuinen. Osallistujat saavat kurssisuorituksesta todistuksen ja opintopisteiden rekisteröinti tapahtuu Siviksen kautta. 

Kurssille otetaan korkeintaan 30 osallistujaa. Mikäli halukkaita on enemmän, etusijalla ovat henkilöt, jotka eivät ole vielä mukana keliakiajärjestön vapaaehtoistoiminnassa sekä alle vuoden vapaaehtoisena toimineet.

Lisätiedot

Minnaleena Ollanketo, vapaaehtoistoiminnan asiantuntija, (03) 2541 380

Digityökalut keliakiayhteisössä

Haluaisitko järjestää videoluentoillan yhdistyksessä, mutta tekniikkaa jännittää. Oletko joskus pohtinut miten tehdään Facbook-sivu tai miten Keliakialiiton vapaaehtoisten tietolaaria voisi hyödyntää. Haluaisitko eroon paperisista kokouspöytäkirjoista tai haluaisitko järjestää hallituksen kokouksen Teamsin kautta.

Digityökalut keliakiayhteisössä-kurssilla keskitytään perusdigitaitoihin ja neuvotaan miten erilaisia digityökaluja voi ottaa käyttöön vapaaehtois- ja yhdistystoiminnassa. Kurssille et tarvitse aiempaa osaamista.

Missä? Verkossa – voit osallistua omalla tietokoneellasi asuinpaikasta riippumatta.

Milloin? Kurssi-ilmoittautuminen on auki! Voit aloittaa milloin vain ja edetä omassa tahdissasi.

Kenelle? Kurssi on suunnattu kaikille keliakiayhteisön vapaaehtoisille ja vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneille.  Kurssilla lähdetään liikkeelle perusasioista eikä aiempaa digiosaamista tarvita. Kurssilla opiskellaan vapaaehtois- ja yhdistystoiminnan kannalta keskeisisä asioista, mikäli kaipaat opastusta esimerkiksi verkkoselaimen käyttöön, verkossa asiointiin tai sähköpostin käyttöön suosittelemma käymään Ylen avoimen ja ilmaisen Digitreenien peruskurssin ennen tätä kurssia. 

Mitä? Kurssi koostuu itsenäisesti opiskeltavista kokonaisuuksista, joista kukin perehdyttää koulutettavan yhteen yhdistystoiminnan näkökulmasta olennaiseen digitaaliseen palveluun tai työkaluun. Aiheet ovat seuraavat:

 1. Keliakialiiton sähköiset palvelut ja niiden hyödyntäminen yhdistyksessä: 
 • Keliakialiiton verkkosivut ja vapaaehtoisten tietolaari
 • Keliakialiiton vapaaehtoisille suunnattu Juttutupa -Facebook-ryhmä
 • Keliakialiiton sähköinen tapahtumakalenteri
 1. Videoluennon järjestäminen yhdistyksessä
 2. Yhdistys sosiaalisessa mediassa
 3. Etäkokoukset ja virtuaalitapahtumat
 4. Sähköinen asiakirjahallinto ja arkistointi

Lisäksi osallistuja saa perehdytyksen Keliakialiiton käyttämän Itslearning-oppimisalustan käyttöön ja valmiudet osallistua muille Keliakialiiton verkkokursseille.

Kurssi toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa. Voit opiskella vain valitsemasi osiot tai koostaa yhden opintopisteen laajuisen opintosuorituksen.

Miten? Kyseessä on itsenäisesti opiskeltava verkkokurssi. Osallistuaksesi tarvitset tietokoneen ja toimivan nettiyhteyden. Osallistuminen älylaitteella (tabletti tai älypuhelin) on myös mahdollista. Kurssiin kuuluu opetusvideoita, harjoituksia ja oppimistehtäviä. Työskentely tapahtuu Itslearning-oppimisalustalla. 

Ilmoittaudu mukaan!

Ilmoittaudu mukaan tästä 

Digityökalut keliakiayhteisössä on itsenäisesti opiskeltava verkkokurssi, jonka osallistujat voivat suorittaa haluamassaan aikataulussa. Kurssi koostuu teemoista. Teemoista kukin perehdyttää osallistujan yhteen yhdistystoiminnan kannalta olennaiseen digitaaliseen palveluun tai työkaluun. Koulutuksessa keskitytään perustaitoihin ja ohjataan erityisesti siihen, miten digityökaluja voi ottaa käyttöön omassa yhdistyksessä.  

Itseopiskelumateriaalina on lyhyitä videoita sekä kirjallisia ohjeita. Lisäksi joka osa-alueeseen kuuluu tehtäviä, joiden avulla osallistujia ohjataan kokeilemaan ja harjoittelemaan eri palveluiden käyttöä.  

Tule mukaan hiomaan digitaitojasi!

Viestiä kuuluviin

Haluaisitko kehittää yhdistyksesi viestintää? Haluaisitko tavoittaa yhdistyksesi jäsenet paremmin? Haluaisitko ottaa käyttöön uusia viestintäkanavia? Haluaisitko saada lisää näkyvyyttä yhdistyksen Facebook-sivulle? 

Esimerkiksi näihin aiheisiin tarjoillaan vinkkejä ja ideoita Keliakialiiton Viestiä kuuluviin -verkkokurssilla. Kurssi on suunnattu yhdistysten viestintää tekeville sekä kaikille viestinnästä kiinnostuneille keliakiayhteisön vapaaehtoisille. 

Missä? Verkossa – voit osallistua omalla tietokoneellasi asuinpaikasta riippumatta! 

Milloin? Seuraavan kurssin ajankohtaa ei ole tiedossa. Kurssista on olemassa myös itseopiskelumateriaali. Kysy lisää!

Kenelle? Viestintää tekevät sekä viestinnästä kiinnostuneet keliakiayhteisön vapaaehtoiset. 

Mitä? Kurssin aikana käydään läpi viestinnän periaatteita, viestintäkanavia, viestinnän tavoittavuutta, sosiaalisen median viestintää ja viestinnän suunnittelua.  

Miten? Kyseessä on ohjattu verkkokurssi, jossa keskitytään viikoittain eri teemoihin. Kurssi koostuu luennoista, virtuaaliopetuksesta (kaksi opetuskertaa), itseopiskeltavasta materiaalista ja tehtävistä. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa ja osallistujat saavat kurssista yhden opintopisteen. 

Syksyllä 2020 kurssista on julkaistu myös itseopiskelumateriaali, johon ei sisälly virtuaaliopetusta ja jossa voit käydä teemat läpi omassa tahdissasi. Kysy lisää!

Viestiä kuuluviin on kuuden viikon verkkokurssi, jolla käydään läpi keliakiayhteisön vapaaehtoistoimintaan liittyvää viestintää erityisesti yhdistysviestinnän näkökulmasta. Kurssilla opit muun muassa:  

 • Miksi viestintä on tärkeää ja mitä viestiessä kannattaa ottaa huomioon 
 • Miten tehdään viestintäsuunnitelma 

 • Minkälaisia viestintäkanavia yhdistykset voivat hyödyntää 2020-luvulla  

 • Miten tavoittaa erilaiset kohderyhmät 

Kurssi on suunnattu kaikille keliakiayhteisön vapaaehtoisille, jotka ovat kiinnostuneita viestinnästä. Joka viikolla keskitytään erityisesti johonkin teemaan ja opiskellaan sekä itsenäisesti että ryhmässä. Lisäksi osallistujat laativat pari-/ tai ryhmätyönä viestintäsuunnitelman. Kurssin vetäjät neuvovat osallistujia suunnitelmien teossa ja antavat palautetta kurssin aikana. 

Kurssin teemat

Kurssiviikko 1 - Viestiä kuuluviin: Miten viestin vaikuttavasti?

Kurssiviikko 2 - Moninaiset viestintäkanavat: Miten ja missä tavoitan jäsenet?

Kurssiviikko 3 - Viestinnän mahdollisuudet 2020-luvulla: Miten viestin Somessa?

Kurssiviikko 4 - Keliakialiiton viestintäkanavat ja aikataulut: Milloin kannattaa viestiä?

Kurssiviikko 5 - Viestinnän suunnittelu: Miten suunnittelen viestintää?

Kurssiviikko 6 - Opit käyttöön yhdistyksessä: Mitä kurssista jäi käteen?

Kurssi toteutetaan yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa ja se on yhden opintopisteen laajuinen. Osallistujat saavat kurssisuorituksesta todistuksen ja opintopisteiden rekisteröinti tapahtuu Siviksen kautta.  

Tietosuojaseloste

Vapaaehtoisten webinaari- ja koulutusilmoittautumisten sekä vapaaehtoisille tehtyjen kyselyiden rekisteriseloste