Tarjoilu ja merkinnät

On erittäin suositeltavaa, että gluteenittomuus ja allergeenit on merkitty selkeästi ruokalistaan tai tarjolla oleviin annoksiin.

Erityisruokavaliota noudattavalla asiakkaalla on usein kysyttävää annokseen käytetyistä raaka-aineista. Tarjoiluhenkilökunnan on hyvä tietää mitä annokset sisältävät tai tiedon on ainakin oltava helposti heidän saatavillaan. Asiakas kysyy annoksen gluteenittomuudesta tai raaka-aineista oman terveytensä takia.

Helppo tapa kirjata ylös annoksen tai muun tuotteen allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet, on ruksia oikeat kohdat valmiista listasta, joka on näkyvällä paikalla esimerkiksi keittiössä tai tarjoilutiloissa ja josta joakinen työntekijä voi käydä tarkistamassa tuotteen sisältämät allergeenit.

Tästä löydät tulostettavan listan. Allergeenilistaus kuudelle ruokalajille

 

Gluteeniton leipä merkittynä

Gluteenittomalle leivälle on hyvä olla oma, esimerkiksi värikoodattu leikkuulauta ja leipäveitsi, jotta sekaantumista ei pääse tapahtumaan.

Gluteeniton leipä tulee laittaa tarjolle niin, ettei se pääse kontaminoitumaan gluteenia sisältävien tuotteiden murusista. Leipien yksittäispakkaaminen tai yksittäispakattujen leipien tarjoaminen on hyvä keino estää kontaminaatio. Gluteenittomalle leivälle on hyvä varata oma leipäkori ja suojata se esimerkiksi kuvulla. Leipä voidaan laittaa tarjolle esimerkiksi tavanomaisten leipien taakse tai yläpuolelle.

Gluteenittomalle leivälle on lisäksi varattava annospakattu levite tai erillinen leviterasia ja voiveitsi.

Muista merkitä mitkä leivät ovat gluteenittomia.

 

Sijoittelu noutopöydässä ja linjastossa

Ruokien sijoitteluun noutopöydässä ja linjastossa tulee kiinnittää huomiota. Gluteenia sisältävät annokset sijoitetaan esimerkiksi gluteenittoman annoksen eteen. Esimerkiksi pasta- tai couscous-salaatin, paahdetun sipulin, krutonkien ja leivän sijoitteluun tulee kiinnittää huomiota ja sekoittuminen gluteenittomaan tuotteeseen tulee estää.

Jokaiselle ruokalajille varataan omat ottimet. Parhaassa tapauksessa ne on merkitty juuri kyseiselle ruokalajille tai kiinnitetty astiaan.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavaa asiakasta helpottaa, jos ruokalajin nimi on näkyvissä jokaisen ruokalajin kohdalla. Myös ainesosalistaus ruokalajin läheisyydessä helpottaa ruoan valintaa. Jos ruokalajikohtainen merkintä ei ole mahdollinen, niin linjaston alun lisäksi ruokalista on hyvä sijoittaa ruokien luo, jolloin asiakkaan on helppo itse tarkistaa ruoan soveltuvuus omaan erityisruokavalioonsa.

Gluteenittomuuden merkitseminen

Lainsäädännön mukaan tietyt allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet tulee ilmoittaa, jos niitä on käytetty annoksessa.

Merkintä ”gluteeniton” on vapaaehtoinen merkintä, eikä viranomaisen ohjeistusta asiaan ole. Jos käytät lyhenteitä, niin selitä ne esim. G = gluteeniton.

Gluteenitonta ruokavaliota noudattavaa asiakasta helpottaa, jos gluteenittoman ruokalajin kohdalle on merkitty allergeenimerkintöjen lisäksi gluteenittomuus.