Gluteenittoman palvelun merkki

Keliakialiitto on kehittänyt Gluteenittoman palvelun merkin helpottamaan gluteenitonta ruokailua kodin ulkopuolella. Merkin avulla yritys kertoo helposti gluteenittomien annosten saatavuudesta asiakkaalle ja asiakas puolestaan voi luottaa gluteenittomaan osaamiseen yrityksessä.

Ensimmäiset Gluteenittoman palvelun merkit myönnettiin Suomessa huhtikuussa 2017 ja yritysten määrä kasvaa koko ajan.

Mikä on Gluteenittoman palvelun merkki?

Gluteenittoman palvelun merkki kahvilan tai ravintolan ulko-ovessa, ruokalistassa tai verkkosivuilla kertoo, että yritys tarjoaa turvallisesti gluteenitonta. Keliakialiiton kehittämä merkkijärjestelmä perustuu Euroopan keliakialiittojen kattojärjestön AOECS:n standardeihin. Tällä hetkellä eri maissa on käytössä turvallisesta gluteenittomista palveluista kertomiseen erinäköiset merkit. Tulevaisuuden tavoitteena on saada samanlainen merkki käyttöön kaikkiin Euroopan maihin.

Gluteenittoman palvelun merkin saadakseen yrityksen on kouluttauduttava ja todistettava osaamisensa gluteenittomuudesta. Gluteenittomuuden toteutuminen yrityksessä käydään tarkistamassa paikan päällä. Tärkein väline gluteenittomuuden toteutumiseen on yrityksen omavalvonta. Kaiken tarjottavan ei tarvitse olla gluteenitonta.

Yritykset voivat lukea merkin hankkimisesta lisää Ammattilaiset-sivuiltamme.

Gluteenittoman palvelun merkin saaneet yritykset

Keliakialiitto on myöntänyt turvallisesta gluteenittomasta palvelusta kertovan Gluteenittoman palvelun merkin käyttöoikeuden kymmenelle suomalaiselle yritykselle.

Cafe Rovaniemi, Rovaniemi

Cafe Rovaniemi on Ylläkseltä Rovaniemelle muuttanut perheyritys. Lounaskahvila toimii täysin gluteenittomasti.

- Leivomme kaiken itse ja totesimme, että täysi gluteenittomuus on meille helpompaa. Gluteenittoman palvelun merkin halusimme, jotta muutkin saavat tietää, että olemme gluteeniton lounaskahvila. Merkki on meille luottamuksen osoitus, kertoo yrittäjä Satu Urasto.

Cafe Rovaniemi


 

Pella´s cafe, Tampere

Tamperelaisessa Pella's cafessa leivotaan pullaa lukuun ottamatta kaikki gluteenittomista jauhoista. Pella´s cafen suosituimpia gluteenittomia tuotteita ovat kakut, suolaiset piirakat ja brunssi.

- Gluteenittoman palvelun merkki on meille lisäarvo. Jos seurueessa on yksi gluteenitonta ruokavaliota noudattava asiakas, koko ryhmä menee siihen kahvilaan, josta hänkin saa syötävää. Me toimimme maku edellä ja haluamme, että kaikille on maistuvia vaihtoehtoja, kertoo yrittäjä Katriina Pellas.

Pella's cafe


 

Geisarinna, Kotka

Kotkassa sijaitseva pieni artesaanileipomo Geisarinna leipoo kaiken itse gluteenittomana ja lisä-aineettomana. Lisäksi valtaosa tuotteista on myös maidottomia. Päätuotteita ovat hapanleivät, vaaleat leivät, sämpylät, levylihapiirakka ja riisipiirakat sekä erilaiset pullat. 

- Tiedän, että monet keliaakikot ja vilja-allergiset pelkäävät syödä ulkona. Meillä syötyään he voivat olla varmoja siitä, etteivät he sairastu. Sen takaa nyt myös Gluteenittoman palvelun merkki, sanoo yrittäjä Milla Ullstedt.

Geisarinna


 

Sistuskahvila Ruufus, Seinäjoki

Sisustuskahvila Ruufuksen gluteeniton tarina alkoi, kun sisustusliikkeen yhteydessä olleesta kahvilasta kysyttiin paljon gluteenitonta. Yritys päätyi leipomaan kaiken gluteenittomana.

- Saamme Gluteenittoman palvelun merkin avulla näkyvyyttä ja hyvää imagoa, kun ulkopuolinen taho on meidät sertifoinut. Yksi asiakas totesi, että hän on tullut keliaakikon taivaaseen. Valikoima saa ihmiset tosi tyytyväisiksi, kertovat yrittäjät Maija Välimäki ja Maikki Haara.

Sisustuskahvila Ruufus


 

Porokylän leipomon Kahvila-leipomomyymälä, Nurmes

Porokylän leipomon Kahvila-leipomomyymälässä Nurmeksessa on tarjolla gluteeniton ja laktoositon keittolounas, gluteenitonta leipää ja gluteenitonta kahvileipää.

- Haluamme tarjota mahdollisimman monelle sopivan lounasvaihtoehdon. Gluteenittoman palvelun merkki on osoitus siitä, että meillä on turvallista lounastaa, Nurmeksen Kahvila-leipomomyymälän väki iloitsee.

Porokylän leipomo


 

Alleduuri, Tampere

Alleduuri on syksyllä 2017 avattu täysin gluteeniton kahvila Tampereella. Kahvilan kaikki tuotteet ovat gluteenittomia, maidottomia, kananmunattomia, pähkinättömiä ja kalattomia.

Valikoimaan kuuluu omassa keittiössä tehdyt erilaiset makeat ja suolaiset tuoreet tuotteet. Lisäksi myynnissä on monipuolisesti eri tuottajien leipiä, keksejä, muroja, mehuja, hilloja ja suklaita.

- Gluteenittoman palvelun merkki ja sertifiointi kertoo asiakkaillemme, että meillä on varmasti turvallista asioida. Tuotteet sopivat keliaakikoille, useimmille ruoka-aineallergisille ja monet tuotteista käy myös vegaaneille, kertoo yrittäjä Iitu Haavisto.

Alleduuri


 

Raw 'n More, Helsinki

Raw 'n More on Helsingin Lauttasaaressa sijaitseva täysin gluteeniton kahvila, joka tarjoaa asiakkailleen raakaruokaa. Kahvilasta voi myös tilata tuotteita vaikka kodin juhliin.

- Kahvilamme kaikki tuotteet ovat gluteenittomia, maidottomia ja vegaanisia. Käytämme mahdollisimman paljon luomua ja suosimme lähellä tuotettuja tuotteita, kertoo kahvilanomistaja Ebba Aminoff.

Raw'n More


 

Luomuravintola Timjami, Tampere

Luomuravintola Timjami huolehtii Tampereen Steinerkoulun lounaista, välipaloista ja vierasruokailusta. Timjamin kahviossa on myynnissä suolaisia ja makeita tuotteita sekä rahkoja ja hedelmiä. Timjamista voi myös tilata tarjoiluja sekä omissa että koulun tiloissa järjestettäviin tilaisuuksiin.

- Halusimme varmistaa, että meillä on myös gluteenittomuuden suhteen kaikki hyvin, ettemme vain luule, että asia on niin. Luomuasiat meillä on auditoitu jo aiemmin, kertoo toimitusjohtaja Merja Jokiniemi.

Luomuravintola Timjami


 

Cafe Ylikiva, Vaasa

Kahvila on lopettanut toimintansa ja täten kahvilalla ei ole Gluteenittoman palvelun merkin käyttöoikeutta.


 

Norlandia Tampere Hotel, Tampere

Tampereen yliopistollisen sairaalan alueella sijaitsevassa potilashotelli Norlandia Tampere Hotelissa on 130 huonetta ja ravintolassa asiakaspaikkoja noin 70. Potilashotellissa tarjoillaan päivittäin aamiainen, lounas, päivällinen ja iltapala seisovasta pöydästä. Lisäksi tarjolla on à la carte -listan annoksia, ja Cafe Care palvelee 24/7. Hotelli ei toimi täysin gluteenittomasti, mutta gluteenittomuus on huomioitu hyvin hotellin eri palveluissa.

- Olin mukana Keliakialiiton järjestämässä Gluteenittomuus ammattikeittiössä -koulutuksessa ja siellä esiteltiin Gluteenittoman palvelun merkkiä. Havaitsin, että meillähän gluteenittomuus toimii ja innostuin hakemaan merkkiä, toteaa Norlandia Tampere Hotellin keittiöpäällikkö Antti Kontra.

Norlandia Tampere Hotel